Program
Velkommen til en inspirerende og lærerik dag!
Har du spørsmål eller ønsker til fremtidige program? Send oss gjerne en e-post. Ønsker du å se fjorårets program? Ta en titt her.
08.30-09.00
Registrering
Registreringen foregår ved inngangen til DOGA, Hausmannsgate 16, Oslo.

09.00-09.05
Velkommen
med Heidi Røneid, prosjektleder, Future Foods
Velkommen til årets Future Foods.

09.05-09.35
Alternative proteiner - hype eller realitet - hvilke trender ser vi?
med Øyvind Fylling-Jensen, tidligere administrerende direktør, Nofima
Øyvind har et suverent overblikk over de globale og lokale trendene i et plantebasert marked hvor utviklingen skjer med rasende fart. Hvordan påvirkes markedet av nye kostholdsråd og debatten rundt ultraprosessert mat?

09.35-10.05
Mycelium - en revolusjon av matbransjen?
Mycelium, den vegetative delen av sopp, blir stadig mer populær som kjøtt-alternativ. Hva er det med mycelium som gjør det så spesielt, hvordan bruker ledende selskaper det og hva bør du som produsent, investor eller matleverandør vite om mycelium?
Muyiwa Akintoye er en matforsker med over 30 års erfaring i den progressive næringsmiddelindustrien. De siste 29 årene har han jobbet med alternatiive proteiner, for det britiske merket Quorn Foods. Han er også produktsjef i Planetary Switzerland, og gir veiledning ved utvikling av nye ingredienser, som sopp-biomasse og andre ingredienser som brukes i plantebaserte alternativer til kjøtt og meieriprodukter.
I dette foredraget vil han lære deg alt du trenger å vite om mycelium, og gi deg et fortrinn foran andre i bransjen.

10.05-10.30
Pause
Mingling, frukt og kaffe
Frukt og kaffe serveres ved inngangen til foredragssalen.

10.30-11.00
Fra kjøttkaker til kikerter. Hvordan bruke nudging til å påvirke folks matvaner?
med Irmelin Bergh, adferdspsykolog og partner, Nudgelab
Vi har aldri spist mer kjøtt og mindre grønt. Hvorfor er det blitt sånn, og hvilke grep og teknikker kan du benytte for å hjelpe kundene å endre vaner og ta gode valg? I dette foredraget får du en unik innsikt i hvordan mennesker tenker og tar avgjørelser, hva som skal til for å endre adferd, og få dine kunder til å ta bedre valg, som for eksempel å bytte ut kjøttkaker med kikerter.
Irmelin Bergh er adferdspsykolog og partner i Nudgelab. Hun gir deg konkrete tips og eksempler på hvordan du bruker nudging i praksis.

11.00-11.30
Prisutdeling: Planteprisen
Planteprisen deles ut til aktører som bidrar til planebasert vekst og utvikling i Norge. Det deles ut fem priser: Årets produkt, Årets selskap, Årets kantine, Årets person og Årets initiativ.

11.30-12.30
Lunsj
Deilig lunsj med mingling
Lunsjen er stående buffet, som serveres ved inngangen til foredragshallen. Under lunsjen får du smake på nye, plantebaserte produkter.

12.30-13.00
Endringsledelse - essensielt på veien til mer plantebaserte menyer
med Josefine Mikaelsen, prosjektleder bærekraft og grønn vekst, Sodexo
Til tross for at forskningen er tydelig på at vi må spise mindre kjøtt og mer plantebasert for vår egen helse og klima er det vanskelig å endre vaner. Kantiner og spisesteder kan ha mange grønne retter på menyen, men hvordan sørge for at disse blir valgt? Lær hvordan håndtere barrierer for endring og få tips om drivere som kan sørge for at vi endrer vaner og tar grønne valg.
Josefine Mikaelsen er prosjektleder for bærekraft og grønn vekst i Sodexo. Hun vil gi gode tips til hvordan bruke endringsledelse for å oppnå gode resultater, og dele erfaringer fra Sodexos arbeid med å kutte klimautslipp fra spisestedene ved hjelp av mer plantebasert mat. Mikaelsen er en plantebasert pioner og har jobbet med plantebasert mat siden 2009, blant annet som gründer av det veganske og økologiske konseptet Funky Fresh Foods, som ble startet i 2009.

13.00-13.30
Bruk tall for å inspirere
Hva er utslippene av gjennomsnittlige plantebaserte retter sammenlignet med andre retter? Og hvordan kan du bruke fakta og tall til å oppfordre kunder til å velge plantebaserte retter?
Christoffer Connée jobber for Klimato, som knuser tall når det kommer til mat og utslipp, og som minsker avstanden mellom forskning og forbrukere for at alle skal kunne ta informerte valg i matveien.

13.30-14.00
Pause
Mingling med kaffe og kake
Frukt og kaffe servers ved inngangen til foredragssalen.

14.00-14.30
Helnorske vegetarprodukter - er det mulig?
med Antje Gonera, seniorforsker, Nofima og
Rakel Kyvik Wester, markeds- og bærekraftsjef i Jæder
Det plantebaserte markedet har hatt sterk vekst i Norge, men vegetarproduktene er ofte importert eller laget med importerte råvarer. Dette har skapt motstand fra både forbrukere og landbruket. Hvordan er mulighetene for å lage bærekraftige og helnorske vegetarprodukter basert på norske råvarer? Hvor stort er potensialet? Og ikke minst - hvordan ville dette smakt?
Antje Gonera, seniorforsker i Nofima, og Rakel Kyvik Wester, markeds- og bærekraftsjef i Jæder har gått løs på disse spørsmålene i prosjektet NORSKVegetar. Nå har Jæder et ferdigutviklet produkt og en svært interessant case study som gir ny innsikt i hvordan skape en ny, norsk industri for produksjon av helnorske vegetarprodukter. På Future Foods deler Jæder og Nofima kunnskapen fra prosjektet - og tar med seg smaksprøver slik at du kan smake på resultatet!

14.30-15.00
Kommuniser for mersalg
Oatly har tatt det markedet for plantebasert melk med storm, mye takket være en spennende kommunikasjonsstrategi. TIl Future Foods kommer Linda Nordgren fra Oatly for å fortelle hvordan lykkes med plantebaserte produkter, gjennom riktig kommunikasjon.

15.00-15.15
Pause
Mingling og kaffe
Frukt og kaffe servers ved inngangen til foredragssalen.

15.15-15.55
Hvilket ansvar har matbransjen for at kostholdsrådene følges?
De nye kostholdsrådene forteller oss at vi bør spise mer grønt og mindre kjøtt, men hvilket ansvar har bransjen for at kostholdsrådene følges? Og har rådene ført til endringer i bransjen, i såfall hvilke?
Deltakere:
Kenneth Skauge, bærekraftsansvarlig i Meny
Josefine Mikaelsen, prosjektleder bærekraft og grønn vekst, Sodexo
Tone P. Torgersen, fagsjef Nasjonalforeningen for folkehelsen
Ordstyrer: Thea Storøy Elnan

15.55-16.00
Avslutning og oppsummering
med Heidi Røneid, prosjektleder, Future Foods konferansen
Vi oppsummerer kort innholdet fra dagens konferanse og hva vi tar med oss videre.

16.10-18.15
Future Foods-middagen
Etter konferansen inviterer vi til treretters middag! Møt kollegaer fra bransjen, knytt nye bekjentskaper og kos deg med nydelig mat! Middagen er på Klosteret, i Fredensborgveien 13. Restauranten ligger i gåavstand fra konferanselokalet og de som ønsker går i samlet flokk fra DogA rett etter at konferansen er ferdig, klokken 16.05.
NB. Krever billett inkludert middag.
