Fruits
Plantprisen.jpg

Planteprisen

Planteprisen hedrer aktører som sørger for plantebasert vekst og utvikling i Norge. Prisen deles ut i kategoriene Årets produkt, Årets virksomhet og Årets initiativ, og Planteprisen ble for første gang utdelt på Future Foods-konferansen 2022. 

Plantebasert mat fortsetter å øke i popularitet i Norge, både blant vegetarianere og veganere, men også blant «folk flest», som ønsker å spise plantebasert av og til. Flere aktører følger med på trenden og utvikler og satser på plantebasert mat. Det har ført til at det plantebaserte tilbudet i Norge har gjort et stort hopp når det kommer til kvalitet og tilgjengelighet, som igjen sørger for at norske matvaner går i en mer bærekraftig retning. 
 
Planteprisen ønsker å hedre aktører i bransjen, som er innovative og som gjør en stor innsats når det kommer til å utvikle og satse på plantebasert mat. Prisen deles ut i tre kategorier:

  • Årets produkt deles ut til et produkt som smaker fantastisk og som gjør det lettere for flere å velge plantebasert. Vinneren avgjøres ved avstemming på nettet.

  • Årets virksomhet deles ut til en virksomhet som er innovative og utvikler og satser på plantebasert mat. Vinner kåres av en jury, se jurymedlemmene under.

  • Årets initiativ deles ut til et initiativ som sørger for at plantebasert mat når ut til massene.

De nominerte til Planteprisen 2022 var:

Årets produkt: 

  • Coop Vegetardag – Kikertpålegg med urter og hvitløk 

  • Go Vegan - Grillpølser

  • Gryr - Fyldig havredrikk

  • Grønne Folk – Selleriburger

  • Naturli - Burger med åkerbønner

  • Vegme – Vegodeig formbar


Årets virksomhet: 

  • Vegetardag/Coop

  • IKEA

  • Gryr/TINE

  • Naturli/Orkla

  • Plantego/Mills


Årets initiativ: 

  • Oslo kommunes vegetarsatsing

  • Månefestivalen

  • Forskningsprosjektet Grønn teknologi for plantebasert mat

 
Juryen:

  • Wasim Zahid, lege

  • Hanne-Lene Dahlgren, vegetarentusiast og kokebokforfatter

  • Richard Nystad, kokk

  • Camilla Dahlberg, leder PlanteVekst

  • Heidi Røneid, gründer Oslo Vegetarfestival 


Planteprisen 2022 vinnere og begrunnelse:

 

Årets initiativ: Oslo kommunes vegetarsatsing

Kommunen er meget bevisst sitt miljøansvar og hvor det monner å redusere utslipp. Med sin vegetarsatsning sørger de for at tusenvis av mennesker smaker og spiser mer plantebasert mat. Som en stor innkjøper sørger de for at de som leverer maten er nødt til å bli betraktelig mye bedre på plantebasert mat, og bidrar derfor til utvikling til segmentet – en utvikling som vil fortsette framover

Årets virksomhet: IKEA
Ikea er en fremoverlent og ambisiøs virksomhet, som baner vei for andre i bransjen. De har bærekraft langt fremme i bevisstheten og tar miljøvennlige valg. Og ved en aktiv prispolitikk nudger de kunden til å prøve plantebaserte alternativer. Ikea serverer rundt 5 millioner måltider i året, og ved å fremheve de plantebaserte alternativene, og fase ut deler av de animalske alternativene, gjør de en enorm forskjell, og sørger for at flere oppdager hvor godt plantebasert mat er, 

Årets produkt: Naturli burger med åkerbønner
I kategorien Årets produkt er det forbrukerne som bestemmer vinneren, og hele 30,2 prosent av stemmene gikk til Naturli sin burger laget av norske åkerbønner. Dermed stakk de av med seriene i den kategorien.

Prisen er et samarbeid mellom PlanteVekst og Oslo Vegetarfestival, og deles ut på Future Foods-konferansen – en konferanse for matbransjen om plantebasert mat. Prisen vil deles ut som en del av programmet, hvor det også vil være inspirerende foredrag og mingling for en bred bransje.